×

Ha fát kell dönteni...

vissza2020. február 11.
Az ősz a lombhullatás ideje, és mikor a fák megszabadulnak lombkoronájuktól, ökológiai szempontból sem lehet akadálya a ritkításnak. A favágás nem veszélytelen feladat, sokan mégis maguk állnak neki. Ha kedvetek lenne, de a gyakorlatnak híján vagytok, talán nektek is segíthet az alábbi cikk!

A fák nemsokára megszabadulnak lombkoronájuktól, ami által a favágási munkák előtt is megnyílik az út. Ez azonban egy veszélyes munka, épp ezért nem árt, ha megfelelő alázattal állunk neki. A következő sorok talán segítenek eligazodni a favágás rejtelmeiben.

De mivel kezdjük? Fakivágás előtt ellenőrizzük a területet, hogy nincs-e útban vezeték (villany, csengő, telefon), egyéb tereptárgy, épület, út, stb. Amennyiben van, és a munkavégzésünk ezeket veszélyezteti, mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő helyünk legyen a biztonságos fadöntéséhez. Személy, állat ne tartózkodjon a közelünkben, de mindenképpen legyen velünk egy segítő, aki baj esetén segítségünkre lehet. Amennyiben még sincs módunkban megbízni valakit, legyen nálunk telefon, és a munka megkezdése előtt valakit értesítsünk, hogy mikor kezdjük, és várhatóan mikor fejezzük be. A munka végeztével- ha minden rendben van is- ugyancsak értesítsük a távoli segítséget.

Vegyük szemügyre a terepet, hova fogjuk dönteni a fát. Nézzük meg, hogy honnan fúj a szél és mekkora erejű. Nagy szélben a fakivágást halasszuk el. Vágás, döntés előtt érdemes megfigyelnünk, hogy a fa természetes dőlése milyen irányú. Amennyiben a fa egy bizonyos irányba nagymértékben elhajlik, célszerű abba az irányba dönteni, amennyiben nem veszélyeztet semmilyen tereptárgyat. Sajnos erre nem mindig van lehetőségünk, mert sok esetben az ideális döntési irány, eltér a fa húzási irányától, tehát attól az iránytól, amerre alapból dőlne. A fa döntését irányítani lehet, hajkkal, feszítőrúddal, törési léc kialakításával, döntő emelővel, ékekkel, csörlővel. Ez utóbbit a nagyobb fák kivágásánál szokták alkalmazni. Nagymértékű dőlés esetén, ha a döntési irány eltér a húzási iránytól, szakértelem szükséges, ezért ezt minden ilyen esetben bízzuk szakemberre. Ő majd eldönti, hogy a fentiekben említett eszközök segítségével biztonságosan megoldható-e a fa döntése, vagy egyéb megoldást kell alkalmazni. Nagyobb fáknál előfordulhat, hogy alpin-technikát kell használnia, azaz a szakembernek és fentről lefelé kell a fát részenként levágni. Amennyiben törzse korhadt, odvas, a fakivágás fokozottan veszélyes lehet, mert nem biztos, hogy az általunk megjelölt irányba fog dőlni. Az sem bizonyos, hogy vágás, közben nem fog váratlanul eldőlni. Ilyen esetben is bízzuk szakemberre a munkát! Jelöljük meg a munkaterületet, hogy véletlenül se legyen a közelünkben senki. Általános szabály, hogy kétszer akkora sugarú kör legyen kiürítve, mint a fa magassága. Azért írok sugárról, mert még a gyakorlott szakemberek esetében is előfordul, hogy nem arra dől a fa amerre tervezték.

A kivágni kívánt fa körül a területet meg kell tisztítani a cserjéktől, ágaktól. Fontos, hogy döntéskor, minden irányban a lehető leggyorsabban tudjon a fától eltávolodni a munkát végző személy. A zavaró gallyakat, ágakat is nyugodtan levághatjuk. Ügyeljünk arra, hogy mellmagasság fölött már ne vágjunk. Az ágakat föntről lefelé vágjuk, mert így biztonságosabb és könnyebb.

A fa mellé állva, jelöljük ki, hogy merre szeretnénk a fát dönteni. Jó az, ha egy támpontot kijelölünk a távolban, amihez tudunk viszonyítani.

A biztonságos döntés érdekében egy, úgynevezett hajkot alakítunk ki az alábbiak szerint a fában. Az irány kijelölése után, a fa átmérőjének 1/4-1/5 részéig vágjunk fűrészünkkel egy 60o egyenest. Ezt követően egy vízszintes egyenest vágjunk, mindaddig, amíg a másik vágással össze nem ér. Ezt az éket a fának azon oldalán kell kialakítani, amelyik oldalra szeretnénk a fát dönteni. Amennyiben az előzőleg kijelölt tereptárgyra merőlegesen alakítottuk ki ezt a részt, akkor nagy valószínűséggel arra fog a fa dőlni. Azért, hogy a visszamaradt tönk ne legyen magas, a vágást kezdjük alacsonyan. Dőljünk neki a fának, ügyeljünk a megfelelő terpeszállásra. A motorfűrész tetején van egy irányzék. Ez a fűrész hosszára merőleges vonal. Ennek a vonalnak kell rámutatni a fentiekben említett tereptárgyra. A másik irányból, néhány centivel magasabban egy vízszintes, egyenes bevágásra is szükség van. Amikor a láncvezető már a fában van, egy feszítőrudat vagy más néven döntőemelőt, annak hiányában pajszert helyezzünk a vágásba úgy, hogy az még véletlenül se érjen a lánchoz! Ezen eszközök alkalmazása 15-20 cm átmérőjű fák esetében ajánlatos és biztonságos. Fontos, hogy ezzel ne vágjuk át a fát, hanem mielőtt átérnénk az előzőleg elkészített bemetszésünkre hagyjuk abba azt. Az el nem vágott rész a fa átmérőjének a 10%-a, de minimum 2cm. Ügyeljünk a pontosságra, hogy azonos szélessége legyen az át nem vágott résznek. Ez a rész lesz az, ami vezeti a fát dőlés közben. Ezt hívják a favágók zsanérnak. Amikor ez elkészült, tegyük a fűrészt biztonságos helyre! Döntés előtt utoljára ellenőrizzük, hogy a művelet biztonságosan végrehajtható-e és se ember, se állat, se oda nem illő tárgy nincs a fa útjában. Ezt követően lehet a rudat feszíteni, mindaddig, amíg a fa nem kezd el dőlni. A feszítőrúd hasznos eszköz, kisfák irányított döntésére, valamint segít a favágónak abban is, hogy a lánc ne feszüljön be.

Figyelem! Jelen cikkünk általánosságban mutatta be a fakivágást. Fontos, hogy ez egy igen veszélyes munka, tehát szakértelem, szakszerű felszerelés, és szakképzett segítő nélkül semmi esetre se próbálkozzunk! Külön kihangsúlyoznánk, hogy ez a cikk a kisebb dísz, illetve gyümölcsfák kivágásához ad útmutatót. Nagyméretű és veszélyes helyen lévő fákhoz mindenképpen hívjunk szakembert. Amennyiben személy, illetve vagyonbiztonságot veszélyezteti, mindenesetben kérjünk segítséget a tűzoltóság szakembereitől a 105 vagy a 112 segélyhívószámon.

Iratkozzon fel hírlveleünkre, és értesüljön legújabb akciónkról!

További oldalaink:

készítette:WebDeb - Ahol a weblapok születnek...