×

Már a támfalak sem a régiek

vissza2020. március 18.
A támfal unalmas téma? Kit érdekel, hogy mivel támasszuk meg a lejtős talajt? Senkit? És ha azt mondjuk, hogy gyönyörű kavicssáv lehet kertünkben, aminek tartó és díszítő szerepe is van? Akkor már egészen más a megítélés. Színes kevert, vagy egyszínű kavicsok változtathatják meg az épített környezetünket.

 

Ezek nem mások, mint dróthálóból kialakított fém dobozok, konténerek, amit legtöbbször kőtörmelékkel töltenek meg. Egy olyan áttört keretrendszer, amely összetartja a belehelyezett anyagokat. A „drótkosarunkat” tetszőleges méretűre kérhetjük, így felhasználási területe is szerteágazó. Az építőiparban „Gabion” néven találhatjuk meg ezeket a támfalrendszereket.

Támfalat, kerítést, dekorációs elválasztó pengefalat is készíthetünk belőle, de akár a házunkat is beboríthatjuk vele. Készíthetünk padot vagy egyéb utcabútort. Belsőépítészeti felhasználása is egyre gyakoribb.

A legelterjedtebb felhasználási területe a kerítés és a támfal. Előnyük, hogy a kész támfalak nem igényelnek a későbbiekben gondozást. Támfalként elemes rendszere miatt felveszi az estleges földmozgásokat, süllyedéseket, és így repedés mentesen helytáll. Megfelelő méretezéssel nagy mennyiségű földtömeget is képes megtartani.

A Gabion rendszer igazi érdekessége, hogy különböző típusú, színű és méretű követ is használhatunk. Ezáltal egyedi kerítést és támfalakat készíthetünk. Ennél még izgalmasabb, hogy a fémkosarat többféle anyaggal feltölthetjük. Bármilyen anyagot belehelyezhetünk, ha annak nagysága meghaladja a rács sűrűségét.

Akár teljesen elrugaszkodhatunk a valóságtól és üvegtörmeléket is használhatunk töltőanyagként. Az üveg anyagából és színéből adódó egyedi megjelenés mellett az anyag transzparenciája is kimagasló. Ezt kihasználva átvilágíthatjuk az üvegtörmeléket, a hatás, amit ezzel elérünk, lélegzetelállító.

És itt még mindig nincs vége, mivel a „töltelék” lehet szinte bármi. Kerámia kaspók, cseréptörmelék, sorba illesztett faágak, de akár a régi gyerekjátékokat is felhasználhatjuk.

A támfalakat kombinálhatjuk paddal, és növényeket is ültethetünk bele. Kialakítási módjának tényleg csak a fantáziánk szabhat határt.

Nincs más dolgunk, mint hogy megálmodjuk, mire szeretnénk használni.

Iratkozzon fel hírlveleünkre, és értesüljön legújabb akciónkról!

További oldalaink:

készítette:WebDeb - Ahol a weblapok születnek...